Automat za prodaju ulaznica (TVM)

Mašina za prodaju karata , poznata i kao automat za prodaju karata (TVM) , je automat za prodaju automobila koji proizvodi karte . Na primer, mašine za karte izdaju karte za železnice na železničkim stanicama , tranzitne karte na metro stanicama i tramvajske karte na nekim tramvajskim stanicama i na nekim tramvajima. Tipična transakcija se sastoji od korisnika koji koristi interfejs ekrana da bi odabrao tip i količinu ulaznica, a zatim izabrao način plaćanja bilo gotovine , kreditne / debitne kartice ili pametne kartice . Karte ili karte se štampaju i izdaju korisniku.

Da bi se podstakla upotreba mašina za karte i smanjila potreba prodavaca, cijene mašina mogu u nekim slučajevima biti niže od onih na šalteru.

U mnogim zemljama u kojima vozovi vozova i vozovi za urbani transport uglavnom funkcionišu na sistemu časti (uz primjenu inspektora ili provodnika), postoje i mašine na stanicama (ili u vozilima) samo za validaciju ulaznica. Ovo je za situaciju u kojoj neko kupuje kartu unapred i odluči da ga kasnije koristi. Obično je karta označena vremenom za određivanje perioda važenja. Zajednički problem je zaboraviti da potvrdi, a zatim da bude kažnjen kao da uopšte ne postoji karta.

Karte koje su van službe ili prihvataju samo "tačnu promjenu" rezultiraju gubitkom za prevoznike. Karte na tramvama u Melburnu , na primer, često nemaju promene kada putnici koriste viši odnos od 2 i 50 k kovanog novca, oslobađajući tiket mašinu manjih novčića novčića (10c, 20c). Putnicima nije potrebno kupovati karata na tramvajima kada su mašine za trčanje istrošene od promjena.

Takve mašine se uglavnom ne koriste u Sjedinjenim Državama. Skoro sve američke mreze tranzitnih mreža koje rade na sistemu časti očekuju od svojih korisnika da kupe karte neposredno pre upotrebe; redovni vozači mogu izbjeći da neugodnosti kupovinom prolaze unaprijed (često iz istih mašina koje prodaju dnevne ili jednokratne karte). Međutim, u međuvremenu, nekoliko regionalnih željezničkih sistema poput Metrolink- a usvojilo je upotrebu mašina za validaciju za najmanje nekoliko vrsta karata.

Karte za karata se često koriste za parkiranje automobila, kao i one koje izdaju besplatne karte - na primjer, one za virtuelni red .