Strategija lociranja bankomata u nauci iza banaka

Jeste li se ikada zapitali zašto su kioski automatizovanih bankomata (ATM) različitih banaka jedan do drugog ili u najbližoj okolini? Videli su ljudi koji su čekali u redu da se povuku iz ovih bankomata u grupi, dok u tom jedinom bankomatu, koji je pola kilometra udaljen, jedva da postoji neko?

Prije nego što potražimo odgovore, hajde da shvatimo kako većina banaka odlučuje o lokaciji za bankomat. Banke su uspostavile bankomate iz dva razloga - pružanja usluga svojim klijentima i stjecanja transakcija kupaca drugih banaka koje će im dati određeni prihod.

Da bi servisirale svoje klijente, banke postavljaju bankomate na licu mjesta, one koje se nalaze pored ili u svojim ograncima. Da bi se dobile transakcije drugih klijenata banke, bankomati su postavljeni u visokopodnim područjima kao što su tržnice, veliki stambeni kompleksi, veliki komercijalni / poslovni kompleksi, važni čvorišta, željezničke stanice i autobuske stanice. Oni takođe servisiraju svoje klijente na ovim offsite bankomatima.

Banke takođe postavljaju bankomate na strateškim lokacijama kao što su aerodromi, trgovački centri i objekti baštine. Oni to rade uglavnom zbog publiciteta, kako bi učinili svoj brend vidljivim, čak i plaćanjem visoke rente za taj prostor. Takvi bankomatski kiosci su osvijetljeni atraktivnim interijerima.

Geo-demografska studija lokacije sprovodi se kako bi se odabrala točka za kiosk izvan ATM-a. Dok je primarni kriterijum potencijalni pad, uzimaju se u obzir drugi faktori kao što su stanarina, adekvatno snabdijevanje električnom energijom, povezanost, dostupnost parkirnog mjesta za vozila kupaca, sigurnosni profil rizika lokacije i najbliže podružnice gotovinske hrane.

Drugi zanimljivi faktori koji se razmatraju su da li je put izvan lokacije jednosmjerni ili dvosmjerni, bez obzira na to da li je lokacija pored restorana, trgovine pića ili na tržištu ribe / mesa. Ako je put u jednom smjeru, bankomatski kiosk mora biti lijevo od puta (za desnu stranu zemlje kao što je Indija). Ako se lokacija nalazi pored ne tako dobro održavanog restorana, to može privući glodavce koji bi, zauzvrat, oštetili kabel i druge dijelove. Većina banaka ne preferira postavljanje bankomata pored prodavnice pića ili bara iz očiglednih razloga.

Banke mogu uspostaviti bankomate na lokacijama koje ispunjavaju gore navedene kriterijume, ali tokom određenog vremenskog perioda, stvari se mogu promijeniti. Na primjer, banka je pronašla transakcije na jednom od svojih visokih transakcijskih bankomata, iznenada nakon što je put na kojem se nalazio njihov bankomat proglašen "u jednom smjeru", dok je bankomat bio na pogrešnoj strani puta.

Druga banka koja je uspostavila bankomat na dobroj lokaciji i godinama je vidjela veliki broj transakcija, primijetila je pad. Prilikom istrage, otkrili su da je problem uzrokovan glodavcima koji grickaju kablove bankomata, jer se u susjedstvu pojavio restoran. Treća banka je pronašla cementnu prašinu koja je začepljivala čitač bankomatskih kartica nakon što je jedna prodavaonica cementa došla do susjedstva.

Kada se bankomat postavi na neku lokaciju i počne da privlači pristojan broj transakcija, to će takođe privući konkurenciju. Uskoro ćete u blizini vidjeti mnoge bankomate. Ovaj koncept je uobičajen u maloprodajnoj industriji i poznat je kao klastering. Ako jedan prodavac automobila postavi salon na jednom mestu, tu dolaze i drugi prodavci automobila.

Kao kupac, možda ćete radije ići na lokaciju koja ima više bankomata. Ako jedan bankomat ne radi, uvijek postoji drugi u blizini da bi zadovoljili vaše potrebe. Ne morate previše brinuti o naplati, jer je određeni broj transakcija besplatan, čak i ako koristite bankomat druge banke. Provjerite broj besplatnih transakcija za koje imate pravo u svojoj banci.

Korisnici često nerado koriste druge bankomate banaka jer ne znaju kako da nastave sa radom u slučaju problema. Ako se nađete u takvoj situaciji, sačuvajte vašu uplatnicu ili SMS obaveštenje o transakciji i bezbedno se obratite svojoj banci.

Oni će prihvatiti vašu žalbu i preduzeti potrebne korake kako bi osigurali da se transakcija poništi do iznosa novca koji vam ATM ne daje. Proces kojim vaša banka preuzima stvar sa bankom čiji je bankomat bila, zove se povratna uplata i dio je procesa rješavanja sporova i procesa poravnanja u bilo kojoj platnoj mreži.