London pokreće prvu svetsku šemu za beskontaktno plaćanje za ulične izvođače

Evo žrtava bezgotovinog društva o kome možda niste ranije mislili: skromni ulični izvođač. Na kraju krajeva, ako nas više plaća pametnim telefonima i beskontaktnim karticama, kako možemo da pružimo rezervne promene za muzičare u podzemnoj železnici? London ima jedno rešenje: nova šema koja osigurava izvođače sa beskontaktnim platnim terminalima.

Projekat je ovog vikenda pokrenu gradski gradonačelnik Sadiq Khan i saradnja sa Busk In London-om (profesionalnim tijelom za buskere) i švedskom kompanijom za plaćanje iZettle (koju je ovaj mjesec kupio PayPal za 2,2 milijarde dolara). Nekoliko odabranih izvođača testirali su čitače nedozvoljenih čitača iZettlea na ulicama tokom proteklih nekoliko nedelja, a Khan sada kaže da će se šema prebaciti preko 32 opštine u Londonu.

Charlotte Campbell, punopravni ulični izvođač koji je bio dio suđenja, izjavio je za BBC News da je nova tehnologija "imala značajan uticaj na doprinose." Rekao je Campbell: "Više ljudi nego ikad dodiruju donacije dok pevam i često, kada jedna osoba radi, drugi sledi. "

Čitači moraju biti povezani sa pametnim telefonom ili tabletom i prihvatiti plaćanja fiksnih iznosa (koje određuje pojedinačni izvođač). Oni rade sa beskontaktnim karticama, telefonima, pa čak i pametnim uzorcima. Nema još nikakvih podataka o tome koliko će čitalaca biti obezbeđenih londonskim uličnim izvođaćima, ili će oni morati da plate za svoje čitaoce.

Iako pojedinci ponekad postavljaju sopstvene sisteme beskontaktnih plaćanja (iu Kini, nije neuobičajeno da se ulični izvođači i prosjaci koriste QR kodovi za traženje mobilnih savjeta), čini se da je ovo prva šema te vrste koja je predvodila gradska vlast.

"Busking pomaže novim umetnicima da poboljšaju svoj talenat i pruže im priliku da nastupaju pred ogromnim brojem ljudi", rekao je Khan u saopštenju za medije. "Oduševljen sam što je iZettle izabrao London da pokrene ovu inovativnu šemu - omogućavajući umetnicima da prihvate donacije putem plaćanja karticama, kao i gotovinom. Sada, više Londonaca će moći da pokažu svoju podršku glavnim briljantnim, nadarenim uličnim izvođačima. "

Iako će se ulični izvođači moći prilagoditi ovoj promeni, vrijedi razmišljati io onima koji to neće, poput beskućnika. Stručnjaci kažu da ako novčići i beleške nestanu sa gradskih ulica, to će biti još jedna barijera koja zadržava siromašne iz društva. Ako nemate bankovni račun ili pristup internetu, kako treba da živite u svetu bez novca? To je pitanje na koje još nismo odgovorili.