KAKO KORISTITI RFID TEHNOLOGIJU: TIPOVI RFID TEHNOLOGIJE

Pre nego što unajmite konsultanta ili pokušate samostalno implementirati RFID, trebate osnovno znanje o tehnologiji.

RFID oznake

RFID oznake su dostupne u tri konfiguracije:

Pasivne oznake nemaju unutrašnji izvor energije, ali izvlače snagu od čitača. To su najčešće najjeftinije oznake i često su raspoložive.

Aktivne oznake sadrže bateriju koja se koristi za odašiljanje i obično je skuplja, ali se često može ponovo koristiti.

Polu-pasivni, pasivni i aktivni hibrid, koristite bateriju za upravljanje RFID čipom, ali komunicirajte koristeći napajanje čitača.

FID frekvencije

RFID oznake su dostupne i na različitim frekvencijama. To uključuje niske frekvencije (LF), visoke frekvencije (HF), ultra-visoke frekvencije (UHF) i ultra širokog opsega (UWB). Tipično, veće frekvencije nude veću propusnost i razmjenu podataka, a viši nivo komunikacije, kaže Thompson. Verovatno će vam trebati UHF, "frekvencija lanca snabdevanja", koju imaju Wal-Mart, DoD i Sam's Club.

RFID Starter Kitovi

Kao što je kompleksno kao RFID može zvučati, "to nije čarobnjaštvo", kaže Thompson. Niti je tako skup koliko i pre nekoliko godina kada je Wal-Mart izdao RFID od 100 svojih najvećih dobavljača. Neki dobavljači su se u početku opustili, sa procjenama do 1.000.000 dolara za nove RFID sisteme, ali su se uskoro odgovorili proizvođači tehnologije sa jednostavnim implementacijama i nižim troškovnim "starter kitovima" i "slap-and-ship" aplikacijama, što je omogućilo malim preduzećima eksperimentišite sa RFID-om i probajte jednu aplikaciju istovremeno.

"Mnogi provajderi opreme RFID-a će obezbediti početne komplete za najmanje 2.500 dolara, uključujući i čitač i neke oznake", kaže Thompson. "Za 25.000 dolara, mnogi implementatori će pružiti neku vrstu ekspresivnog ROI procjene ili fokusirane implementacije, uključujući jedan ili dva čitaoca, neke oznake, instalaciju i podršku."

Najbolja vrsta projekta za početak malih preduzeća je ona koja je mala, ograničena na jednu aplikaciju (kao što je praćenje sredstava) i na "zatvorenu petlju", što znači u okviru četiri zidova vaše imovine. Preduzeća mogu uvek proširiti aplikacije ili vrste robe koje se prate, a podaci mogu biti integrisani u računarske sisteme preduzeća, ali je važno savladati tehnologiju u malom razmjeru prije pokušaja većeg preduzeća, kažu stručnjaci.