Kako ATM radi? Sve što trebate znati o vašem bankomatu

Jeste li se ikada zapitali šta se krije iza kulisa kada podižete gotovinu sa bankomata? Kako bankomat, koji možda koristite u udaljenom dijelu svijeta, identificira vaš tajni osobni identifikacijski broj (PIN) i stanje na vašem računu? Da li ste bili frustrirani i ljuti kada je bankomat tražio da unesete svoj PIN, vrstu računa i iznos koji želite da povučete, samo da bi vam na kraju rekli da je vaš PIN netačan ili da nemate dovoljno balansa na računu?

Bankomat je u osnovi računar sa ekranom, čitač kartica, siguran kovčeg koji nosi različite oznake novčanica, ima izlazni otvor i povezan je preko sigurne mreže sa centralnom aplikacijom koja se zove prekidač. Bankomat sam po sebi ne može obaviti nijednu transakciju, osim ako se ne uputi preko prekidača.

Pogledajmo različite dijelove bankomata koje možete vidjeti kada stojite ispred njega.

Utor čitača kartica: Ovo je slot u koji umetnete karticu. Većina bankomata u Indiji ima čitače kartica, gdje je potrebno umetnuti karticu u utor za karticu i izvući je. Neki bankomati također mogu imati čitače motornih kartica gdje kartica ulazi u bankomat nakon što je umetnete, a zatim izađe. Zašto to morate da uradite? Vaša kartica bi imala crnu ili smeđu magnetnu traku na poleđini. Ova magnetna traka sadrži detalje kao što su broj kartice, datum isteka i vrijednost provjere kartice (CVV). Bankomat ne čita dizajn ili logo na vašoj kartici ili broj kartice, ime ili datum isteka otisnut na prednjoj strani kartice. Ono što čita su podaci kodirani na magnetnoj traci. Takođe možete imati čip karticu - zlatni metalni komad ugrađen na vašoj kartici. Ovo takođe sadrži više ili manje iste detalje kao i magnetna traka na suprotnoj strani. Uskoro će bankomati u Indiji početi čitati čip, a ne magnetnu traku.

Ekran: Većina bankomata danas ima ekran od 10 do 15 inča sa četiri tastera sa obe strane. Neki ekrani bi bili uključeni, kao što su vaši pametni telefoni. U zavisnosti od vrste ekrana, možda ćete morati da koristite dugmad na bočnoj strani ekrana ili dodirnite ekran da biste izabrali opcije. Većina bankomata vam daje mogućnost da odaberete Hindski, Engleski i lokalni jezik za obavljanje poslova.

PIN pad: Brojčana tabla ispod ekrana je PIN podloga. Nakon što ubacite karticu i bankomat može da čita vašu karticu, prikazaće se poruka koja vas pozdravlja i traži da unesete PIN. Vaš PIN je kôd koji omogućava daljnju upotrebu kartice za podizanje gotovine. Nakon što unesete PIN, bankomat će od vas tražiti da unesete iznos koji želite da povučete. Ponovo koristite blok za unos iznosa koji želite povući.

Kada bankomat pročita vašu karticu, PIN i uneseni iznos, on će poslati prekidač sigurnu poruku sa svim detaljima. Ako bankomat koji koristite pripada banci koja je izdala karticu, prekidač će obraditi poruku. Ako bankomat pripada drugoj banci, taj bankovni prekidač će poslati poruku mreži kao što je National Payments Corp. iz Indije (NPCI) nacionalnim finansijskim prekidačem ili VISA ili Mastercard ili bilo kojoj drugoj platnoj mreži kojoj banka pripada. Ta će mreža zauzvrat preusmjeriti poruku na prekidač vaše banke. Prekidač vaše banke ne čuva vaš PIN i stoga zna da li je PIN ispravan, on će poslati PIN sigurnosnom modulu koji je povezan s njim, zajedno sa određenim parametrima verifikacije. Koristeći vrlo sofisticirane algoritme, sigurnosni modul dekodira parametre i provjerava je li vaš PIN ispravan. Ako je to tačno, prekidač će poslati poruku u centralni bankarski sistem (CBS) vaše banke. DZS će provjeriti da li je račun važeći račun i da li ima potreban saldo na računu. Ako postoji dovoljna ravnoteža, CBS će zadužiti Vaš račun i poslati potvrdu o istom prekidaču koji će zatim poslati poruku ATM-u da izda iznos. Sve se to dešava za nekoliko sekundi, a bankomat vam isporučuje potrebnu količinu kroz otvor za doziranje.